KRÁSA ŽIVOTU 2008

20.10.2008 Sabinov

KRÁSA ŽIVOTU 2008 je názov regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych skupín, ktorej XXXIV. ročník sa uskutočnil v nedeľu 19. 10. 2008 v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sabinove.
Hlavnými organizátormi tohto podujatia boli Šarišské osvetové stredisko v Prešove a Odbor kultúry Prešovského samosprávneho kraja.
435 účinkujúcich z 22 folklórnych skupín sa súťažne prezentovalo v troch kategóriách. V kategórii obradový folklór 6 folklórnych skupín, v kategórii speváckych skupín 20 kolektívov a v kategórii sólový spev 5 sólistov a 2 dueta z okresov Prešov a Sabinov.
Súťažnú prehliadku otvoril riaditeľ Šarišského osvetového strediska PhDr. Vladimír Husár a
účastníkov na pôde mesta Sabinov privítala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Sabinove
Mgr. Magdaléna Miková. V plne obsadenom hľadisku nechýbali ani vedúca odboru kultúry PSK Mgr. Eva Arvayová a primátor mesta Sabinov Ing. Peter Molčan.
Svojich prišli povzbudiť aj starostovia obcí, napr. z Jakubovej Vole a Tichého Potoka. Aj im patrí úprimné poďakovanie za vytváranie podmienok pre činnosť folklórnych skupín a tým aj uchovávanie a šírenie krásy ľudovej piesne, hudby a obradových zvykov.
Výkony účinkujúcich hodnotila odborná porota v zložení Mgr. art. Alena Paulusová - choreografka, PaedDr. Ľubomír Šimčík – hudobný pedagóg a predsedala jej PhDr. Jana Pitková - etnografka. Svoju pozornosť zamerali hlavne na výber folklórneho materiálu vo vzťahu k zobrazenej téme, jeho scénické stvárnenie, ale aj na interpretáciu hudobno - speváckych výstupov. Vyzdvihli vo svojom hodnotení najmä objavnosť a výber piesní, úroveň speváckych skupín, hlavne mužských, obradového folklóru a opäť mali neľahkú úlohu určiť dvoch laureátov za okres Prešov a Sabinov na postup.
Medzi najúspešnejšie folklórne skupiny sa zaradili folklórne skupiny ZÁBORSKÝ zo Župčian, ktorá sa predstavila s programovým číslom „ Pán veľkomožný \" a FSk ŠOMKA a DRIENKA z Drienice, ktorá spracovala rodinné zvykoslovie pod názvom „ Krstiny \". Tieto dva kolektívy nás budú reprezentovať na krajskej súťažnej prehliadke folklórnych skupín „Nositelia tradícií \" v budúcom roku. V zlatom pásme sa umiestnila aj FSk DUBINA z Červenice/S s obradovým číslom „ Jutre budze u nas vešeľe \". Strieborné pásma si bojovali folklórne skupiny ROZMARÍN z Ličartoviec ( Obliekanie a odpytovanie bralty), TICHOPOTOČAN z Tichého Potoka ( Na našym vešiľu ) a SEDLIČAN zo Sedlíc ( Fašengy ).
V kategórii speváckych skupín sa v zlatom pásme umiestnilo 7 speváckych skupín –MSS JAZERO z Rožkovian, ŽSS MALOŠARIŠANKA z Malého Šariša, MSS JOŽKA PRÍHODU z Petrovian, ŽSS JOŽKA PRÍHODU z Petrovian, ŽSS ZÁBORSKÝ zo Župčian, ženy z Fričoviec a MSS BREŽINA z Bertotoviec. Strieborné pásmo získali: ŽSS JAVORINA z Malého Šariša, ŽSS HARŠAČAN zo Záborského, MSS KEĽEMESKE FURMAŇI z Ľubotíc, SSk JABLONKA z Pečovskej Novej Vsi, ŽSS DUBOVIČANKA z Dubovice, MSS ZÁBORSKÝ zo Župčian, ŽSS BUČIANKA z Lipoviec, ŽSS SEDLIČAN zo Sedlíc, muži z Fričoviec, ŽSS TICHOPOTOČAN z Tichého Potoka. Tri spevácke skupiny si vyspievali bronzové pásmo. Boli to: ŽSS VOĽANČAN z Jakubovej Voli, ŠALGOVČAN z Uzovského Šalgova a SSk NEMCOVIANKA z Nemcoviec.
V kategórii sólový spev si zlaté pásmo odniesli Jolana Palková z Malého Šariša, Bernadeta Krivá z Petrovian, Jozef Germuška zo Župčian a dueto Jana Kacvinská a Terézia Koscelníková z Fričoviec. Strieborné pásmo si vyspievala Jana Čandová zo Sedlíc. Bronzové pásmo získali dueto Agáta Salayová a Helena Fedorková z Uzovského Šalgova a Jozef Chovan zo Sabinova
Stále nás teší veľký záujem folklórnych skupín zúčastniť sa tohto tradičného podujatia. Jeho priebeh je zaznamenaný na DVD nosičoch a je súčasťou archívnej videotéky Šarišského osvetového strediska v Prešove.
Podujatie bolo realizované s finančným príspevkom Prešovského samosprávneho kraja.
Mgr. Michal Kišeľák
metodik ŠOS Prešov
 

Vyberte región